Mensen in de Ruien die iets aanwijzen boven hen

Veelgestelde vragen

Aandachtspunten voor de Schoolbezoeken die aan de Keistraat starten

Een schoolbezoek aan De Ruien is een ondergronds avontuur. Daarom vragen wij om gepaste kledij te voorzien. De temperatuur in de Ruien is het hele jaar door 15°C à 18°C. Door de hogere luchtvochtigheid ondergronds kan de gevoelstemperatuur zelfs wat hoger liggen. We raden iedereen aan een broek te dragen en gesloten schoenen.

De afstand die je tijdens de Schoolbezoeken aflegt is niet erg groot, maar het kan wel modderig zijn en de ondergrond is oneffen. De wandeling is hierdoor niet geschikt voor personen met een beperkt gezichtsvermogen en/of beperkte mobiliteit. 

Omwille van veiligheidsmaatregelen zijn kinderen jonger dan 10 jaar niet toegelaten op deze wandelingen. We bieden deze formule daarom ook enkel aan aan klassen vanaf het 5e leerjaar.

Grote rugzakken zijn niet toegelaten in De Ruien. Wij raden aan enkel het hoogstnodige mee te brengen.

Het schoolbezoek verloopt steeds onder begeleiding van een gids en een leerkracht/begeleider van de school. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk steeds de instructies van de gids te volgen.

Aandachtspunten voor de bezoeken die in het Ruihuis of de Sint-Carolus Borromeuskerk starten

Een tocht door de Ruien is meer dan een alledaagse stadswandeling. Lees daarom aandachtig onderstaande punten, ter voorbereiding van je bezoek.

Een bezoek aan De Ruien is een stevige en modderige wandeling. Daarom vragen wij om gepaste kledij te voorzien. De temperatuur in de Ruien is het hele jaar door 15°C à 18°C. Door de hogere luchtvochtigheid ondergronds kan de gevoelstemperatuur zelfs wat hoger liggen. 

Aangezien een rok moeilijk te combineren is met het beschermpak dat je over je kleren zal dragen, raden we iedereen aan een lange broek te dragen.

Voor de tocht zelf heb je geen speciale schoenen nodig. Er worden laarzen voorzien (maat 35 tot 50 beschikbaar) en een beschermpak (maat S tot XXXL beschikbaar). 

Je krijgt tevens een rugzakje, waarin je je schoenen, tas, en eventueel jas kan opbergen tijdens de wandeling. In dit rugzakje dien je al je bezittingen mee te nemen tijdens de wandeling. Grote rugzakken zijn niet toegelaten in De Ruien. Wij raden aan enkel het hoogstnodige mee te brengen.

Er zijn geen lockers voorzien in het Ruihuis, of in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Bezittingen achterlaten in het Ruihuis of de Sint-Carolus Borromeuskerk is niet mogelijk.

Je hoeft geen topatleet te zijn, maar toch is enige fysieke conditie vereist. Wandelingen door De Ruien zijn modderig en best uitdagend. De wandeling is hierdoor niet geschikt voor personen met een beperkt gezichtsvermogen en/of beperkte mobiliteit. 

Kinderen jonger dan 10 jaar en huisdieren zijn omwille van veiligheidsoverwegingen niet toegelaten op de ruienwandelingen.

Al onze bezoeken door De Ruien gebeuren onder begeleiding. Gelieve steeds de instructies van de begeleider of de gids te volgen, voor je eigen veiligheid.